Meer!

Er is méér op ’t Eiland, want niet alles past in een hokje – gelukkig maar! Zo keren ook dit jaar de Radboud Universiteit, Radboudumc en Raboud Reflects terug voor de nodige bezinning, met lezingen over onder meer het klimaatverhaal, het Cocktail Party Effect en het zelf beïnvloeden van pijn.  De ZaadeLMakerij is terug, met vintage-winkel, kapper, allerlei workshops en dit jaar voor het eerst, met nail art, er staan allerlei interessante objecten op ’t Eiland waar je iets mee kan én er is kunst te zien en te doen. Je leest er alles over op deze pagina.

Radboud programma

festival_constant

Elke dag om 19.00 uur is er een lezing op het Strand, van de Radboud Universiteit, Radboudumc of Radboud Reflects. Onderwerpen van dit jaar: Ontdek de natuur langs de Vierdaagseroute, Kan een goed klimaatverhaal ons redden?, Het Cocktail Party Effect: Hoe we elkaar verstaan in een drukke omgeving, Dieren denken, maar niet zoals je denkt, Kun je je eigen pijn beïnvloeden?, De vele gezichten van waanzin en We denken minder dan we denken: economen activeren van pensioenen tot klimaat.

Klik hier voor het programma van het Radboud op Festival op ’t Eiland 2022

ZaadeL Makerij

zaadel-makerij-en-korte-mette-en-manic-manicures-met-logo-zwart

De ZaadeL Makerij keert terug naar ’t Eiland! De hele boel wordt weer verscheept over de Waal: kapper, vintagewinkel én werkplaats met allerlei workshops. En dit jaar voor ’t eerst op ’t Eiland: nail art!

Klik hier voor het programma van de ZaadeL Makerij

Hamsterrad

Actic!

Altijd al eens in een hamsterrad willen rennen? Grijp je kans op ’t Eiland! Het hamsterrad voor mensen is een interactieve stroomopwekkende installatie. Vooraf kies je je favoriete LP uit de verschillende platenbakken en legt die op een platenspeler. In het levensgrote hamsterrad wek je de stroom voor de platenspeler op om je eigen muziek te draaien. Maar zorg wel voor het juiste tempo anders gaat de muziek te snel of te langzaam. Geschikt voor jong en oud! 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 15.00-17.00 uur en 19.00-21.00 uur.

Animaltroniek

Exoot

In Animaltroniek zoekt maker Exoot naar de aaibaarheid in robotica. Deze audio-visuele installatie is radiografisch aangestuurd, met als basis eenvoudige herkenbare houten 3D puzzels. De objecten zijn duidelijk niet levensecht, maar gaan interacties aan met het publiek en roept een zekere emotie op. Wanneer gaat de technologische imitatie van mens en dier te ver?   

Openingstijden: zaterdag t/m dinsdag van 15.00-17.00 uur en 19.00-21.00 uur.

Knol d’Amour

Superhallo

Knol D’Amour brengt een ode aan de aardappel. Knol d’Amour is een wonderlijke interactieve installatie waarin de aardappel de hoofdrol speelt. De Knol leeft van aardappels en wil die liefde graag delen met de bezoeker. Laat je verleiden door zelf een aardappel te schillen en aan de Knol te schenken. Dan begint een fantasierijk avontuur in beeld, geluid, geur en smaak. Je volgt jouw aardappel langs kijkdozen, ingenieuze machines en een laboratorium, met als hoogtepunt het weerzien met je eigen aardappel. Een intens, diepgeworteld verlangen bloeit op. Dit is pas liefde op het eerste gezicht! Knol d’Amour opent een verborgen wereld waardoor je nooit meer op dezelfde manier naar een aardappel kijkt. Deze theatrale ode aan de aardappel is geschikt voor alle leeftijden. 

Openingstijden: zaterdag t/m dinsdag van 15.00-17.00 uur en 19.00-21.00 uur.

Bij Jos en Maria

Pikz Palace

Hoezo te vroeg voor een kerststal? Een pasgeborene laat niemand onberoerd. Zeker niet wanneer de zuigeling al bij zijn eerste ademstoot niets dan heiligheid uitstraalt. Laat een wondermooie engel u de weg wijzen en word vereeuwigd op de gevoelige plaat. In deze minivoorstelling ontvangen Jos en Maria het publiek in hun Kerststal. Natuurlijk zijn ook de engel Gabriël en Magda, de opdringerige vriendin van Maria, aanwezig.  

Openingstijden:  maandag t/m woensdag van 15.00-17.00 uur en 19.00-21.00 uur.

Blijtanken

Het is niet niks, zo’n week Vierdaagsefeesten – het kan je nogal uitputten. Gelukkig kan je op woensdag, donderdag en vrijdag even Blijtanken op ’t Eiland! Dit mobiele, extreem duurzame tankstation geeft jou weer een volledig gevulde emotionele tank.  

Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 15.00-17.00 uur en 19.00-21.00 uur.

Hokjesdenken

TG Greppel

Een aantal opvallende huisjes kijken uit op de buitenwereld. Allerlei voordeuren, waarachter verschillende mensen schuil lijken te gaan. Stap over de drempel en laat je verleiden tot een nieuwe kijk op de wereld. Kijk goed om je heen en spits je oren – we nodigen je uit om binnen de hokjes te denken! Waar stap jij naar binnen? Met Hokjesdenken prikkelt TG Greppel op speelse wijze de nieuwsgierigheid naar een ander perspectief. 

Openingstijden:  woensdag t/m vrijdag van 15.00-17.00 uur en 19.00-21.00 uur.

iPut

Deze sprookjesachtige iPut is qua geluid en beeld letterlijk een bron van verhalen. Het is een ode aan het verhaal. Neem plaats en geef je over aan de verhalen. Samen met anderen, maar tegelijkertijd als rust- en verdiepingsmoment voor jezelf. De iPut kent vele verhalen voor kinderen en volwassenen. En ook gedichten, afgewisseld met klassieke muziek. Maar ook vogelgeluiden, met instructies over hoe vogels te herkennen en weetjes over deze vogels. En hij kent veel, heel veel muziek. 

Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 15.00-17.00 uur en 19.00-21.00 uur

De Groene Kliniek

Last van treintrots, avocadoschaamte of milieumelancholie? Meld je dan bij de theatrale installatie De Groene Kliniek van Gouden Haas! Bij deze pop-up safespacedie bemenst wordt door een team van kundige klimaatpsychologen- kan je terecht voor ambulante zorg voor jouw kleine en grote klimaatzorgen. Heb je ergens last van? Of heb je echt helemaal nergens last van? In beide gevallen is een consult in De Groene Kliniek iets voor jou!   Gouden Haas schept door middel van theatrale ervaringen ruimte. Voor reflectie. Voor verdieping. Ben jij toe aan een groen consult? 

Openingstijden: vrijdag van 15.00-20.00 uur

Suppen met SUP & SURF

sup

Suppen is dé watersport rage van dit moment. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen. Suppen is namelijk de perfecte combinatie van actie en ontspanning. En geschikt voor elke leeftijd en elk inspanningsniveau! Kom dit jaar op ’t Eiland lekker suppen op de Spiegelwaal met SUP & SURF. 

Voor een uur suppen betaal je €15,-. Wil je een uur langer, betaal je €10,- extra. Je betaalt ter plekke en reserveren hoeft niet, maar mag wel via deze link.

openingstijden: zaterdag t/m woensdag van 14.00 tot 18.00 uur.

Workshops voor jong en oud

thumbnail_543-michielvzoest

Za 16 juli | workshop Bruggen en architectuur van een stadseiland (alle leeftijden) | 14.00, 16.00 en 18.00 uur | duur: 60 minuten 

Een workshop van Michiel van Zoest vanuit stichting Iets met veren. Hij legt tijdens de workshop op interactieve wijze uit waar een architect op moet letten bij het maken van een mooi gebouw of brug, maar ook wat er allemaal nog meer komt kijken bij het ontwerpen van een goedwerkend stadseiland. Vervolgens wordt ieders creativiteit aangeboord en gaat iedereen individueel of in kleine groepjes aan de slag met de opdracht, waarin stedenbouw, architectuur en vormgeving een belangrijke rol spelen, maar er vooral ruimte is voor de eigen creativiteit. 

Deelname aan de workshop is gratis. Meld je aan bij de Infobalie.

frank

Zo 17 juli | fotografieworkshop De kunst van het kijken (alle leeftijden) | 14.00, 16.00 en 18.00 uur | duur: 90 minuten 

Een workshop van Frank Kouws vanuit stichting Iets met veren. Zolang je ogen goed werken kun je kijken. Maar waarom is het dat de een iets ziet wat de ander ontgaat? Door kijken tot een kunst te verheffen ga je meer en meer zien. En het is niet moeilijk. Frank neemt je mee in de wondere wereld van het kleine en het grote en ogenschijnlijk betekenisloze om zo samen te ontdekken welke schatten daarin verborgen liggen… als je het maar ziet! 

Deelname aan de workshop is gratis. Meld je aan bij de Infobalie. Iedereen die een telefoon heeft met een camera er op kan mee doen, maar echte camera’s zijn ook welkom. 

thumbnail_img_1862

Ma 18 juli | poëzieworkshop Een brug dichtbij door stadsdichter Heidi Koren | 14.00 uur voor 4-8 jaar, 16.00 uur voor 8-14 jaar, 18.00 uur voor iedereen vanaf 14 jaar 

Een workshop van stadsdichter Heidi Koren vanuit stichting Iets met veren. De drie poëzieworkshops zijn geschikt voor verschillende leeftijden. In de workshop voor kinderen van 4 tot 8 jaar gaan we de brug eens goed onderzoeken er vervolgens over schrijven. Als schrijven met letters nog wat moeilijk is, schrijven we gewoon met zelfbedachte tekens. Je zult zien dat je een echt gedicht kunt maken! In de workshop van 8 tot 14 jaar onderzoeken we de echte en de figuurlijke brug. Wat zien we, waar staat het voor en waar lijkt het op? Door te associëren en alle kanten uit te denken komen we op nieuwe ideeën, dáárvan maken we nieuwe poëzie! Ook in de workshop voor iedereen vanaf 14 jaar neemt Heidi de brug als uitgangspunt. We gaan onderzoeken en associëren en in onze eigen taal een nieuw gedicht (leren) schrijven. 

Deelname aan de workshop is gratis. Meld je aan bij de Infobalie. 

img_3606

Di 19, wo 20, do 21 & vr 22 juli | workshops beeldhouwen voor kinderen (3+) | 14.00-20.00 uur 

Tijdens het festival gaat beeldend kunstenaar Patrick (H) Artman workshops amulet maken en beeldhouwen in mergel verzorgen. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen deelnemen aan deze workshops. Uit mergel kun je alles maken wat je wilt, hartjes, auto’s, vlinders, huisjes, vissen, dino’s, noem maar op! Het is een makkelijk te bewerken materiaal waardoor het ook voor de kleintjes heel leuk is om te doen. Je eigen kunstwerk of zelfgemaakte amulet mag natuurlijk mee naar huis. En: na je deelname krijg je een officieel Op ‘t Eiland Kunstenaarsdiploma! De workshops duren ongeveer 30 min en je mag zo vaak deelnemen als je wilt. De workshops worden gegeven tussen 14:00 en 20:00 uur van dinsdag t/m vrijdag. 

Deelname kost €5,- voor beeldhouwen in mergel en €7,50 voor een amulet. Je betaalt ter plekke bij het kraampje. Reserveren hoeft niet.

foto-willie-kerkhof-voor-natuurbingo

za 16 t/m vr 22 | natuurbingo voor alle leeftijden

Tijdens Festival op ’t Eiland kun je meedoen aan verschillende natuurbingo’s. Bij de Infobalie kun je een bingokaart naar keuze ophalen. Probeer een rijtje vol te krijgen door goed te zoeken op het festivalterrein, maar nog leuker is natuurlijk de hele kaart vol! Lever de volle kaart weer in, dat levert je een presentje op. 

Heb je vragen over de natuur of je vondsten? Op zondag, dinsdag en donderdagmiddag van 14:00 tot 16:00 is er een echte bioloog van de  Radboud Universiteit Nijmegen aanwezig waaraan je al je vragen kunt stellen. Op de woensdagmiddag om 15:00 kun je op excursie met een ecoloog van de Radboud Universiteit Nijmegen op zoek naar alle bijzondere plantjes en beestjes die het eiland rijk is. Meld je hiervoor aan bij de infobalie.

Kunst

Rob Sweere – Contemplatorium 

Rob Sweere is bekend van zijn constructies waarmee de bezoeker op een door hem aangeboden manier de wereld om zich heen op een intense manier kan ervaren. 

Het Contemplatorium is een combinatie tussen sculptuur, landschapsvormgeving en ervaringskunst. Een installatie die voortdurend in de tijd zal groeien en veranderen. Het bestaat uit meerdere objecten en looplijnen die aan elkaar verbonden worden tot 1 werk. Deze objecten en lijnen (iedere lijn is 3 meter lang) kunnen verplaatst en verlengd worden. Het thema, vormgeving en materiaal blijft in stand. Het Contemplatorium nodigt uit om erop en er doorheen te lopen, om de zichtlijnen te ontdekken. Een instrument voor het oefenen van nieuwe ervaringen en relaties, om verdieping te vinden in onze verbondenheid met alles om ons heen. Met natuurelementen als licht, aarde, lucht en wind en onze relaties daartoe.

Karel van der Eijk 

Karel van der Eijk vervaardigt geluidsculpturen en (inflatable) installaties waarin hij de relatie tussen object, klank en mechanica op een vrolijk makende manier inzichtelijk maakt. Vaak werkt hij met afvalmaterialen die hij een nieuw leven geeft en waarbij hij de elementen van de natuur een rol laat spelen. Voor ‘t Eiland maakt hij ‘aangespoelde opblaasbeesten’ van zwerf-afvalplastic, samen met het publiek. Zijn objecten spreken een brede doelgroep aan, van jong tot oud. Karel maakte eerder interactieve installaties voor festivals als TweeTakt, Lowlands en Biënnale Gelderland. 

Rob Sweere – EYELEVEL 

Wanneer heb jij voor het laatst écht oog in oog gestaan met een kunstwerk? Uit onderzoek blijkt dat we slechts een aantal seconden naar een kunstwerk kijken. Onze ogen glijden vlug-vlug over een schilderij en richten zich dan alweer op het beeld ernaast. Valt er niet veel meer te ontdekken als je langer naar een tekening, installatie of foto kijkt? Neem plaats in de mobiele installatie EYELEVEL, ontworpen door Rob Sweere, voor een 1 op 1 ontmoeting met een kunstwerk. Het enige dat aanwezig is ben jij, het werk en een koptelefoon. In een audio voice-over neemt een bekende Nijmegenaar je mee in zijn/haar persoonlijke beleving van verschillende kunstwerken van onlangs afgestudeerden van ArtEZ in Arnhem. Een fysieke ervaring die je zintuigen verfrist en je kijk op kunst hopelijk doet verrassen.