13767313_1104814532918064_6578058246071595374_o

PROGRAMMA RADBOUD REFLECTS EN RADBOUD UNIVERSITEIT

Naast eten, muziek en theater is er ook kennis te vergaren op ‘t Eiland. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten je elke dag verder nadenken over zaken als Virtual Reality, geheugen, social media, ondernemen, het nieuws en het vergaan van de wereld. Je kunt luisteren naar lezingen, maar ook meedoen aan experimenten en publieksonderzoek. Voor volwassenen, maar soms ook voor kinderen! Laat je een half uurtje onderdompelen in kennis en stort je daarna weer in het feestgedruis van de Vierdaagsefeesten.

Klik hier voor de site van Radboud Reflects.

17-07-15-iedereen-ondernemer-foto-basketman23

Radboud Reflects – Iedereen ondernemer!

zaterdag 15 juli | 18.30 uur | lezing

Wat betekent het om jezelf als ondernemer te zien en je leven als project? In de Middeleeuwen werd de ondernemer nog met argusogen bekeken. Wil je tegenwoordig meedoen in de samenleving, dan moet je je juist gedragen als een ondernemer. Filosoof Jeroen Linssen van de Radboud Universiteit vertelt hoe hij deze ontwikkeling naar een ondernemersmaatschappij ziet.

mariska-kleemans-jeugdjournaal_trs3

Radboud Universiteit – Het nieuws maakt je wijs! 

zondag 16 juli | 13.00 uur | familielezing

Iedere dag kun je in het Jeugdjournaal zien wat er gebeurt in de wereld. Dat is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook heel belangrijk. Maar hoe wordt het Jeugdjournaal nu eigenlijk gemaakt? Waar moet je op letten als je naar het nieuws kijkt? En wat kun je er van leren? Kom luisteren naar Mariska Kleemans van de Radboud Universiteit en wordt een beetje nieuwswijzer.

roel-willems-leesonderzoek_trs3

Radboud Universiteit – Lees een gedicht, help de wetenschap

zondag 16 juli | 15.00 – 17.00 en 18.30 uur | publieksonderzoek en lezing

Waarom vinden we sommige gedichten mooi, en andere niet? Op zondagmiddag doen Taalwetenschappers van de Radboud Universiteit daar tussen 15.00 en 17.00 uur live onderzoek naar op het eiland. Om 18:30 uur vertelt Roel Willems meer over zijn onderzoek naar taal en poëzie, en hoe de resultaten daarvan nuttigen kunnen zijn voor schrijvers, dichters én lezers.

17-07-17-wereld-vergaat-foto-sergii-telesh

Radboud Reflects – Help! De wereld vergaat!

maandag 17 juli | 18.30 uur | lezing

Help! De wereld vergaat. De zeespiegel stijgt, diersoorten sterven in rap tempo uit en de zesde massa-extinctie is al begonnen. Kunnen we wat anders doen dan doemdenken of de kop in het zand steken? Ja, zegt filosoof Lisa Doeland. We moeten de ecologische catastrofe juist naar ons toe halen en haar een plek geven in het hier en nu.

de-geheugensportschool_trs3

Radboud Universiteit – De Geheugensportschool

dinsdag 18 juli | 16.00 uur (kinderlezing) en 18.30 uur | lezing

Supersize je geheugen met de hulp van echte geheugenwetenschappers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc! Bij deze interactieve lezing leer je hoe je het beste dingen kunt onthouden. Een van de sprekers, Boris, is niet alleen geheugenonderzoeker maar ook geheugenkampioen. Dus heb je altijd al een geheugenatleet willen ontmoeten, dan is dit je kans! Om 16:00 uur is er een speciale kinderversie van deze lezing.

virtual-reality-gero-spin_trs3

Radboud Universiteit – Over je angsten heen met Virtual Reality?

woensdag 19 juli | 15.30 uur | publieksonderzoek | Eilandtheater

Virtual Reality (VR) is niet alleen leuk voor games, maar ook voor de wetenschap! Zo kun je je hoogtevrees op de proef stellen of over je spinnenfobie heenkomen. De Radboud Universiteit heeft een heus VR-lab waar Gero Lange onderzoek doet naar o.a. emotie en angst met VR. Hij neemt een VR-bril die je zelf kan uitproberen mee en aan de hand daarvan vertelt hij over zijn onderzoek.

Let op: deze activiteit vindt plaats in het Eilandtheater!

17-07-19-zelfbedrog-en-sociale-media-foto-cathy-yeulet

Radboud Reflects – Zelfbedrog en sociale media

woensdag 19 juli | 18.30 uur | lezing

Waarom presenteren we ons op sociale media vaak zó anders dan we werkelijk zijn? En hoe kan het dat we zo gevoelig zijn voor schouderklopjes? Kom luisteren naar filosoof Roy Dings van de Radboud Universiteit die de mechanismen toelicht achter zelfbedrog op sociale media.

Radboud Universiteit – Sterrenkijken

woensdag 19 juli | 22.00 uur | activiteit

Sterren, planeten en zwarte gaten op ’t Eiland!

Ontdek de hemel met de afdeling sterrenkunde van de Radboud Universiteit en de Astronomische Kring Nijmegen. Bij onbewolkt weer kun je door de telescopen kijken en hopelijk planeten, dubbelsterren en sterrenstelsels ontdekken.

ferdy_hubers_trs3

Radboud Universiteit – ‘He walks next to his shoes’

donderdag 20 juli | 18.30 uur | lezing

Taalwetenschapper Ferdy Hubers vertelt in deze interactieve lezing alles over uitdrukkingen in een vreemde taal.

monique-steegers-pijnonderzoek2_trs3

Radboudumc – Hoe pijngevoelig ben jij?

vrijdag 21 juli | 15:00 – 17:00 uur | publieksonderzoek

Bijna twintig procent van de Nederlanders heeft last van chronische pijn, maar toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies voelt. Daarom zoeken wetenschappers van het Radboudumc met het Groot Nationaal Onderzoek uit hoe pijngevoelig Nederland is, en jij kan ze helpen door met hun experimenten mee te doen op het eiland!