PROGRAMMA EILANDTHEATER

LET OP: Dit is het programma van Festival op ’t Eiland 2018!
Het programma voor 2019 volgt binnenkort.

Elke dag om 19.30 uur staat er een andere voorstelling in het Eilandtheater. Kaarten koop je vooraf via www.delindenberg.com, of (als ze er nog zijn) op ’t Eiland zelf.

Nathalie Baartman – Greep

zondag 15 juli | cabaret | Eilandtheater | 19.30 uur

kik-nathalie-baartman-voest–jochem-jurgens

Gewapend met grillige sprongen, een accordeon, woeste verhalen en ’n bult Twentse droogte grijpt Nathalie Baartman je graag beet. Ooit woonde ze in de Nijmeegse benedenstad, tussen Waal en warme ontmoetingen. Maar als ware Hunkertukker is ze teruggekeerd naar Twentse grond. Greep is een eenmalig programma waarin Nathalie haar interne vrolijke chaos de vrije loop laat, speciaal voor op ‘t Eiland!

‘Een innemende verteller die haar publiek overtuigend meeneemt in haar leefwereld…authentiek,’ schreef de Volkskrant over haar vorige programma Voest.

Radboud sterrenkundige Marc Klein Wolt & The Hubschrauber  – Stijgen naar eenzame hoogte 

maandag 16 juli | lezing met muziek | Eilandtheater | 19.30 uur

the-hubschrauber

Nijmeegse indierockband The Hubschrauber had een wens: dat hun muziek mee de ruimte in ging. Dat vertelde de band tijdens een uitzending van de Staat van Stasse op Radio 2. Sterrenkundige Marc Klein Wolt zat te luisteren naar de radio en belde de presentator: daar kon hij wel voor zorgen! Marc Klein Wolt is betrokken bij een Chinese maanmissie dit jaar, en hij wil er wel voor zorgen dat de cd van The Hubschrauber mee de ruimte ingaat.

De Chinezen willen aan de achterkant van de maan onderzoek doen naar de geologische omstandigheden en het ontstaan van de oerknal. Die achterkant is nog onontgonnen terrein voor sterrenkundigen, maar wel heel interessant: voor de Chinezen omdat ze de eersten zullen zijn die daar komen, voor de Nederlandse sterrenkundigen omdat ze verwachten dat dat de beste plek is om radiostraling van de eerste tijd na de oerknal op te vangen.

Tijdens deze voorstelling zal Marc Klein Wolt vertellen over die ruimtemissie. Zijn lezing wordt muzikaal omlijst door The Hubschrauber.

Mirthe Dokter & Tim Hammer – De Balts

dinsdag 17 juli | multidisciplinair spektakel | Eilandtheater | 19.30 uur

de-balts

Dieren halen alles uit de kast in hun zoektocht naar de meest geschikte partner. Tim Hammer en Mirthe Dokter onderzoeken via muziek, mime, maskers en illustraties dit dierlijke gedrag. Wat is de verwantschap met de mens?

In deze montagevoorstelling tonen zij eigen versies van de dierlijke baltstaal. Elke diersoort gaat weer anders om met verovering en verleiding. Hoe doet de mens dat? Voor de ogen van de kijker worden verschillende dieren tot leven gewekt. Al rappend, dansend, tekenend, verkledend en musicerend veroveren Tim en Mirthe elkaar voor de ogen van het publiek.

Javier Guzman – Ga-Bie-Jer

woensdag 18 juli | cabaret | Eilandtheater | 19.30 uur

javier-guzman-ga-bie-jer-fotograaf-chlo-leenheer

Javier Guzman wil zich even voorstellen. Netjes en keurig, zoals het hoort. Misschien kent u hem al van zeven avondvullende voorstellingen, vijf Sinterklaasconferences en een Oudejaarsconference… Maar durft u te zeggen of u hem echt kent? En hoe spreek je zijn naam eigenlijk uit?

In de voorstelling Ga-Bie-Jer stelt Javier zich opnieuw voor. Hij laat zien dat hij eigenlijk beleefd en goed gemanierd is. Dat hij echt wel zijn woede kan beheersen. Dat in een tijd van spanningen, angst en een hoop geschreeuw, hij juist de koelte weet te bewaren. Dat hij nou eindelijk VERDOMME EEN KEER RUSTIG BLIJFT.

In Ga-Bie-Jer gaat hij niet om zomaar schreeuwen. Javier zal genuanceerd blijven en verhelderend de problemen duiden. Laten we beginnen bij het begin. Ga-Bie-Jer. Zo spreek je het uit.

Kaarten zijn te koop op www.delindenberg.com.

Martijn Kardol – Bang

woensdag 18 juli | cabaret | Eilandtheater | 19.30 uur

martijn-kardol-bang-marcel-van-den-broek

‘Bang’ is het debuut van deze doodgewone jongen uit Barneveld, die het publiek meeneemt in zijn wonderlijke wereld vol creatieve observaties en oplossingen. Martijn Kardol won in één theaterseizoen alle prijzen op het Leids Cabaret Festival én het Groninger Studenten Cabaret Festival: een unicum. Naast cabaretier is Martijn radiomaker bij 3FM en heeft hij een radiocolumn in de ochtendshow van Domien Verschuuren. Ook studeerde hij, zonder specifieke reden, Zweeds en sociologie. “Een uitstekende verteller met een grote theatrale trukendoos,” volgens de Volkskrant.

Stefano Keizers – Erg Heel

donderdag 19 juli | cabaret | Eilandtheater | 19.30 uur

stefano-keizers-erg-heel-foto-c-lotte-bronsgeest

Stefano Keizers won in 2016 het sterk bezette Amsterdams Kleinkunst Festival, maar liet de zaal ook in verwarring achter. “Hij heeft het lef bijzonder irritant te zijn en gaat met satanisch genoegen in tegen de vertrutting waar veel cabaret onder lijdt”, schreef de jury. Keizers ontregelt, zoveel is duidelijk. In het tv-programma De Slimste Mens ontpopte hij zich al tot een wolf in clownskleren. Maar wie is hij? Waar komt hij vandaan? In zijn debuutshow ‘Erg Heel’ zal hij de gemoederen opnieuw beroeren en met brede grijns alle grenzen overschrijden. Je bent gewaarschuwd. “Wie zich afvraagt of er nog een nieuwe Hans Teeuwen gaat opstaan, zag bij Keizers hoe dat eruit zou kunnen zien. […] Een gevaarlijke cabaretier.” (NRC Handelsblad)

Stoere mannen, Sterke verhalen met Kluun

vrijdag 20 juli | literatuur & muziek| Eilandtheater | 19.30 uur

kluun-kleur-c-krijn-van-noordwijk

Niemand minder dan Kluun is te gast tijdens deze speciale editie van Stoere mannen, Sterke verhalen! Tijdens dit programma van de Bibliotheek Gelderland Zuid en Kids ’n Billies worden literatuur en rock-‘n’-roll gecombineerd en die combinatie werkt! Kluun kwam als een komeet de literaire wereld binnen met zijn debuutroman ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Verguisd door de elite, maar omarmd door zijn lezers. Hij combineert humor met zelfspot. Schopt graag heilige huisjes omver en durft impopulair te zijn. Deze outlaw in de literaire wereld is inmiddels zeven zeer succesvolle boeken verder. Kluun is een ontzettende muziekliefhebber, met een grote liefde voor Bruce Springsteen. Daarnaast is hij festivalfanaat. Dat lees je terug in zijn laatste boek ‘DJ’, waarin de hoofdpersoon naar festival Burning Man gaat. Wij willen natuurlijk van Kluun zelf weten hoe zijn ervaringen daar waren. Kom maar op met die sterke verhalen!

Roy Smolenaars, de zanger van de Memphis Maniacs, zorgt deze avond voor de muzikale omlijsting. Kluun en hij kennen elkaar goed en delen dezelfde muzieksmaak. Dat kan niet anders dan goed komen!

Zoutmus – Kuikens van beton

vrijdag 20 juli | muziektheater | Eilandtheater | 21.30 uur

329-9396-zoutmus-kuikens-van-beton-liggend-copyright-hans-boddeke

Omdat een van de heren van Zoutmus afgelopen zaterdag vader aan ’t worden was, kon de geplande voorstelling niet doorgaan. Maar, goed nieuws: vrijdag komen ze alsnog!

Kuikens van beton is een komisch muziekspektakel waarin de absurdistische scènes elkaar in moordend tempo opvolgen. Zoutmus neemt je mee in hun onvoorspelbare trip en leert je je eigen maniakale lach kennen. Hallo? Het enthousiasme, de branie en de energie spat van het podium. Een belevenis van alle werelddelen!