13767313_1104814532918064_6578058246071595374_o

PROGRAMMA RADBOUD REFLECTS, RADBOUDUMC EN RADBOUD UNIVERSITEIT

Naast eten, muziek en theater is er van 14 tot 20 juli 2018 ook kennis te vergaren bij Festival Op ‘t Eiland. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten je elke dag verder nadenken over zaken als het vergeten lichaam, gemixte zintuigen, ongehoorzaamheid, onze eigen voorspelbaarheid en de universiteit in verzetstijd. Je kunt luisteren naar lezingen, maar ook meedoen aan live-experimenten. Voor volwassenen en voor kinderen! Doe je dagelijkse dosis kennis op en stort je daarna weer in het feestgedruis van de Vierdaagsefeesten.

Kinderen kunnen daarnaast ’t Eiland ontdekken met Expeditie Eiland; een project i.s.m. bioloog Leon Lamers van de Radboud Universiteit. Alle informatie hierover vind je bij ons kinderprogramma.

Radboud Reflects organiseert verdiepende lezingen voor iedereen over filosofie, religie, ethiek, samenleving en cultuur. Klik hier voor de site van Radboud Reflects.

60229048 - big hand cutting rival balloon string with scissors. business concept

Radboud Reflects – Het lastige lichaam

zaterdag 14 juli | 19.00 – 19.30 uur | lezing | Amfitheater

Het lijkt erop dat we er door de jaren heen steeds beter in slagen om fysieke inspanningen uit ons dagelijks leven te verbannen. We werken achter computers en laptops, besteden afwassen uit aan een machine, fietsen elektrisch en ontmoeten onze vrienden online. Zo houden we ons ongemakkelijke lichaam stil en kunnen we onze ‘geest’ richten op dat wat echt belangrijk is. Filosoof Linde van Schuppen vraagt zich echter af of het degraderen van het lichaam tot last wel zo’n goed idee is. Kom luisteren en vorm je eigen mening.

Linde van Schuppen is promovendus aan de Radboud Universiteit. Programmamaker Lisa Doeland is gespreksleider.

kleuren-lezen-en-geuren-proeven-tessa-van-leeuwen

Radboud Universiteit – Kleuren lezen en geluiden proeven 

zondag 15 juli | 16.00 – 16.20 uur | familielezing | Amfitheater

Als je een letter leest, zie je dan een kleur? Of proef jij de smaak van iemands stem? Dan heb jij een vorm van synesthesie, een mix van zintuigen. Er zijn veel verschillende vormen van synesthesie en ongeveer 2 tot 4 op de 100 mensen heeft wel een vorm van synesthesie. Bij mensen met een autisme spectrum stoornis kan dat wel oplopen tot 1 op de 5 mensen. Hersenwetenschapper Tessa van Leeuwen van de Radboud Universiteit onderzoekt bij kinderen of synesthesie en autisme eenzelfde oorzaak hebben in het brein.

gamen-tegen-je-brein-ceci-verbaarschot

Radboud Universiteit – Gamen tegen je brein

zondag 15 juli | 19.00 – 19.30 uur |  lezing en live-experiment | Amfitheater

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we aan iemands hersenactiviteit kunnen zien wat deze persoon gaat doen voordat hij of zij dit zelf weet. Met andere woorden: bewapen een wetenschapper met een hersenscanner en hij weet eerder wat jij gaat doen dan jijzelf? Hersenonderzoekers van de Radboud Universiteit nemen de proef op de som! In een live spel tussen mens en computer laten zij zien hoe goed deze voorspellingen nou precies werken. De mens heeft één taak: verzamel zoveel mogelijk “slijm” en gooi dit over de tegenspeler. Niet zo simpel, want de computer is sneaky: door de hersenactiviteit van de mens te meten probeert hij hun acties te voorspellen en hen zo te slim af te zijn. Wie zal er winnen: mens of computer?

60229048 - big hand cutting rival balloon string with scissors. business concept

Radboud Reflects – Afgunst

maandag 16 juli | 19.00 – 19.30 uur | lezing | Amfitheater

Hoe kan het dat we sommige collega’s, vrienden of familieleden bewonderen, terwijl we anderen hun geluk misgunnen? Afgunst en bewondering lijken heel verschillend, maar liggen eigenlijk heel dicht bij elkaar: het zijn beide reacties op de kwaliteiten, prestaties of het bezit van anderen. Waarom maken we hierin dan een onderscheid? Hoe ontstaat afgunst eigenlijk? En wat moeten we ermee? Filosoof Rob Compaijen helpt je zoeken naar een antwoord op deze vragen. Kom luisteren en leer je donkere kant beter kennen.

Rob Compaijen is filosoof aan de Radboud Universiteit. Programmamaker Lisa Doeland is gespreksleider.

op-reis-door-de-darmen-ayla-turan

Radboudumc – Op reis door de darmen

dinsdag 17 juli | 19.00 – 19.30 uur | lezing | Amfitheater

Wat komt je maaltijd allemaal tegen in je darmen op reis naar de wc?  Heel veel! Arts-onderzoeker Ayla Turan van het Radboudumc maakt een rondreis door het deel van het menselijk lichaam dat haar zo fascineert: de darmen. Daarbij neemt zij ons mee langs allerlei delen van het verteringsstelsel en staat in het bijzonder stil bij poliepen in de dikke darm, waar zij onderzoek naar doet. Bij 1 op de 10 mensen bij wie poliepen verwijderd worden, gaan de wondjes bloeden. Turan onderzoekt of kleine wasknijpers die de wondjes afsluiten, dit bloeden kunnen voorkomen.

60229048 - big hand cutting rival balloon string with scissors. business concept

Radboud Reflects – Ongehoorzaamheid

woensdag 18 juli | 19.00 – 19.30 uur | lezing | Amfitheater

De burger is ongehoorzaam. Hij of zij bezet universiteitsgebouwen, verstoort gemeenteraadsvergaderingen, klimt over hekken in de Oostvaardersplassen of kraakt panden uit protest tegen het migratiebeleid. Hoe moeten we dit soort acties begrijpen? Zijn het vooral uitingen van onmacht en onvrede of hebben ze ook een democratisch belang? En is elke vorm van verzet geoorloofd? Politiek filosoof Mathijs van de Sande pleit voor een herwaardering van de burgerlijke ongehoorzaamheid.

Mathijs van de Sande is docent Praktische filosofie aan de Radboud Universiteit. Programmamaker Dave Willems is gespreksleider.

verdwijnen-insecten-hans-de-kroon

Radboud Universiteit – Zijn we verloren nu de insecten verdwijnen?

donderdag 19 juli | 19.00 – 19.30 uur | lezing | Amfitheater

Driekwart van alle vliegende insecten is de afgelopen 25 jaar verdwenen. Insecten spelen een belangrijke rol in de kringloop van het leven als bestuivers en als voedsel voor andere dieren. De oorzaken van de insectenafname zijn nog open voor discussie en vragen om meer onderzoek. Zijn misschien veranderingen in het weer, het klimaat of landschap, of toch vervuiling en het grootschalige gebruik van pesticiden hiervoor verantwoordelijk? Hoe veerkrachtig zijn onze ecosystemen en kunnen we de achteruitgang keren als we de juiste maatregelen nemen? Ecoloog Hans de Kroon vertelt je alles wat je wilt weten.

Radboud Universiteit – Stad in oorlogstijd: helden en schurken?

vrijdag 20 juli | 19.00 – 19.30 uur | lezing | Amfitheater

Nijmegen was één van de eerste steden die bezet werd, maar ook één van de eerste weer bevrijde steden van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Historicus Lennert Savenije van de Radboud Universiteit vertelt over het veelkleurige verleden van collaboratie en verzet, en hij doet dat met behulp van de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse en het uitzicht op de stad vanuit Lent. Hij laat zien hoe de omstandigheden veranderden en dat mensen, van bestuurders tot ‘gewone Nijmegenaren’, met keuzes en dilemma’s werden geconfronteerd. Hoe kunnen we die geschiedenis vandaag de dag begrijpen en herinneren?